Friday, December 24, 2010

TEMASEK PUN BODOH JUGA

Economic risk adalah merupakan diantara ancaman ancaman yang yang perlu difikirkan oleh para pelabur apabila mengadakan pelaburan diluar negara, untuk definisi, klik disini.
Berita tentang Temasek yang dikenakan tindakan saman oleh kerajaan Indonesia mencerminkan bahawa Temasek juga adalah terdedah kepada pelbagai kesalahan dan kelemahan dalam menjalankan operasi mereka, berita penuh Klik disini.

Berdasarkan kepada pelbagai kejayaan dan pengalaman mereka dalam pelaburan diperingkat antarabangsa, sudah tentu kesilapan sebegini tidak mampu untuk sesiapa yang diluar menerimanya dengan sebegitu mudah.

Kalau di Malaysia, mungkin demonstrasi sudah dijalankan dan meraung raung minta di denda.. berpolitik siang dan malam.


Tidak mungkin para pegawai tinggi di Temasek tidak faham akan perkara perkara sebegini. Atau mungkin memang mereka juga bodoh seperti sesetengah syarikat pelaburan Malaysia???.

Kalau tidak salah Dzimba, perkara sebegini bukan kali pertama berlaku yang melibatkan syarikat dari Singapura, bahkan sebelum ini Singapura juga terlibat dalam pelaburan di Thailand dan akibat dariapada itu, PM Thaksin terpaksa terjun dari takhta dan berkubu di luar negara.. hee hee...kesian kesian.

Sehubungan dengan itu, dan berdasarkan kepada kedua dua senario tersebut, maka amatlah wajar pihak yang berwajib di Malaysia berhati hati apabila berurusan dengan Singapura, ini adalah kerana mereka adalah licik dan mampu untuk menjatuhkan apa sahaja dan sesiapa sahaja dari takhta dan singgahsana samada secara terjun atau diturunkan dengan cara yang terhormat.

Pelbagai isu sudah kita tahu.. dan hubungan KJ (beruk mat yeh) dengan Singapura dan hubungan Abang Anwar dengan Singapura serta hubungan KJ dan Abang Anwar masih menjadi tanda tanya sehingga kini. AWAS AWAS dan AWAS.

2 comments:

Bentaraguru said...

Singapura terus memperlekehkan Malaysia, kononnya mereka lebih arif segala-galanya. Pakar runding Malaysia, wajib berhati-hati, cara S'pura tikam dari belakang. Sebab itulah Nik Aziz berpegangan tangan dengan LKY, nak tunjuk hebatnya dia. Itulah politik pas yang jumud dan songsangkan dasar Islam.
Bangsa lain berpolitik untuk bangsa mereka, tetapi Nik Aziz tersohor menjual Melayu kepada LKS, Karpal Singh dan LGE. Hai Melayu !. Kenapa nak lantik LKS jadi TPM ?
Melayu Kelantan harus sedar dari mimpi yang dibuaikan oleh Nik Aziz. Cukuplah 20 tahun, pembangunan yang dibuat Nik Aziz hanya menguntungkan suku sakat LKS, LGE. Lihat saja Bandar Baru Kubang Kerian. Milik siapa ?. Fikirkanlah baik-baik. Ini maruah Melayu dan Islam. Saya tak nampak Nik Aziz jaga Islam. Tanyalah orang arif hal pentadbiran negeri Kelantan. Jangan terima lintang-pukang, kelak menyesal tak sudah-sudah.

dzimba MMIM said...

Satu ulasan yang menarik dan perlu direnung bersama. sama.